Tema 2024: Vi trenger å snakke mer sammen #gi8minutter
Denne uken har vi i Ruta Entreprenør markert Verdensdagen for psykisk helse, hvor vi setter et ekstra fokus på å bry oss om hverandre. Bare 8 minutter kan gjøre en stor forskjell – la oss gjøre det til en felles innsats, ikke bare denne uken, men alle dager i året.
I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse 10. oktober, setter vi i Ruta ekstra fokus på dette temaet ved å markere dagen gjennom en hel uke, kalt «Bry seg-uka». Vi ønsker å skape en hyggelig og inkluderende atmosfære, og våre sponsorer og samarbeidspartnere har bidratt til å tilrettelegge for ekstra gode lunsjer ute på prosjektene våre. På alle prosjektlokasjoner, brakkerigger og kontorer legger vi til rette for felles lunsjer med fokus på gode samtaler og hyggelige øyeblikk for alle ansatte.
«Det koster ikke så mye å si hei, det klarer vi alle å få til. Hvis vi klarer å gi de 8 minuttene, kanskje klarer vi å gjøre en forskjell for et menneske. Har vi klart det, da har vi fått til noe stort» forteller Therese Mariann Hansen, HMS-leder og fagleder for helse i Ruta Entreprennør.
I hverdagen har vi et samarbeid med bedriftshelsetjeneste som tilbyr individuelt tilpasset støtte for ansatte som trenger det, inkludert vurderinger hos helsepersonell, psykiatrisk oppfølging, og eventuelle henvisninger videre. Dette tilbudet er dekket av Ruta og er ment å bidra til å forebygge yrkesrelatert sykefravær. Vi ser på hver situasjon individuelt for å gi best mulig støtte. I tillegg til det individuelle tilbudet, ønsker vi å skape et arbeidsmiljø med høy takhøyde for åpenhet og støtte. Med cirka 180 ansatte i Ruta, vet vi at mange av oss vil oppleve psykiske utfordringer i løpet av livet. Vi ønsker å være en arbeidsplass hvor det er rom for å snakke om både de gode og de vanskelige dagene, og hvor vi kan støtte hverandre gjennom det som måtte komme.
For å styrke fellesskapet tilbyr vi også sosiale aktiviteter utenfor arbeidstid, som cageball, padel, golf, løpegruppe, quizkvelder og fotballkvelder mm. Det er viktig for oss å ha arenaer hvor vi kan møtes utenfor jobb, og våre prosjekter er opptatt av å legge til rette for felles middager og sosiale sammenkomster for å bygge sterke relasjoner. Vi ser verdien av dette arbeidet og håper at vår tilnærming kan være inspirerende også for andre arbeidsplasser. Sammen kan vi bidra til et bedre miljø der alle føler seg sett og hørt, både i arbeidslivet og i hverdagen.
På våre prosjekter, kontorer og i brakkerigger har vi hengt opp materiell for å markere Verdensdagen for psykisk helse. Vi håper vår innsats bidrar til å gjøre det lettere for ansatte å være åpne om utfordringer som kan være vanskelige å snakke om. Samtidig ønsker vi å inspirere andre i bransjen til å rette mer oppmerksomhet mot dette viktige temaet. Arbeidsplassen en sentral arena, og det å skape et miljø med rom for åpenhet og mot til å snakke om det som er utfordrende, kan være avgjørende for at ansatte klarer å stå i jobben, også når livet byr på motgang.
Arbeidsplassen har et stort potensial til å være en forebyggende og helsefremmende arena. Med mange timer tilbrakt på jobb hver dag, bringer vi med oss all vår bagasje, inkludert de psykiske utfordringene vi måtte stå i. Når arbeidsplassen legger til rette for at ansatte kan mestre dette i trygge rammer, med støtte og mulighet for utvikling, kan vi nå langt sammen. Dette bør være et mål ikke bare for Ruta, men for alle arbeidsplasser.
I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse har vi på våre sosiale medier markert dagen med viktige historier fra våre ansatte. Arve, en av våre medarbeidere, deler sin personlige historie med et budskap som virkelig er verdt å høre. Therese Mariann Hansen, vår HMS-leder og fagleder for helse, snakker også om hvordan vi markerer Verdensdagen hos Ruta, og om vårt arbeid med psykisk helse internt. Vi oppfordrer alle til å ta en titt.