Ruta Entreprenør – Norges eneste selskap som har blitt Gasellebedrift ti år på rad!

Det er med stor glede at Ruta Entreprenør er kåret til «Gaselle-bedrift» for tiende år på rad. Dette som den eneste bedriften i Norge siden Dagens Næringsliv i 2003 begynte å kåre landets mest fremgangsrike bedrifter.

«Tusenvis av norske selskaper har vært kåret til Gaseller de siste årene, men bare ett fåtall har knekt koden med å bli seriegaselle. Ruta Entreprenør er eneste selskap som har klart å bli gaselle 10 år på rad. Selskapet skiller seg ut med sin lineære vekst og klarte i fjor å passere den magiske grensen på én milliard i omsetning» melder Dagens Næringsliv.

I forbindelse med milepælen tok DN en prat med våre to gründere, Rune Storm og Tarjei Finsrud.

Saken som omhandler utviklingen og reisen fra samarbeidet mellom de to først ble inngått i 2004. Blant annet kommer det frem at entreprenørvirksomhet ikke var den opprinnelige grunnen til samarbeidet.

«Under finanskrisen i 2008 stanset alt av eiendomsutvikling opp og vi måtte finne noe å leve av. Løsningen ble å ta spaden i egne hender og etablere entreprenørvirksomhet for å løse egne prosjekter» forklarer Rune.

Dette var starten for Ruta Entreprenør og som for mange andre har det vært en tøff vei;

«Vi startet med to tomme hender. Vi hadde ikke engang 100.000 kroner til å starte et eget selskap så vi kjøpte ett til 30.000 kroner» forteller Tarjei.

I dag leder de hver sin divisjon i Ruta-konsernet, henholdsvis Ruta Entreprenør og Ruta Eiendom.

«Vi har følt oss som underdogs, men som nå har rykket opp til eliteserien. Vi er fortsatt ikke blant de aller største, men underdogfølelsen gir drivkraft til å konkurrere med de aller største og etablere seg i divisjonen» sier Rune Storm administrerende direktør i Ruta Entreprenør.

Dagens Næringsliv har også snakket med Tone S. Ringstad som står bak selskapet Culturengine som har forsket på norske Gaselle-gallerbedrifter. Hun mener at det finnes noen fellestrekk for seriegaseller som har minst tre gasellekåringer bak seg og sier at Samarbeid og stolthet er kjennetegn som ofte går igjen hos seriegaseller.

«Det er stor forskjell på kulturen i første fase av gaselle livet og når de går over til å bli seriegaseller. Det er overraskende store endringer. De går fra kreative måter å gjøre alt for marked og kunden, til å ha en smart plan for hvordan de skal vokse strategisk», sier Ringstad.

Hos Ruta har fotball og konkurransekulturen stått sterkt siden starten av selskapet og de to gründerne tror deres bakgrunn som tidligere selgere har gjort konsertert mer markedsrettet enn om bakgrunnen hadde vært fra bygge bransjen. I dag er Ruta Entreprenør den største Trønderskeide entreprenøren.

«Vi har gått fra  bygge garasjer for privatpersoner til barnehager, skoler og sykehus for det offentlige og bolig og næringsbygg for det private næringslivet.»

Forsker Tone Ringstad mener at det skjer noe i Gasellebedriftene etter fem til syv år.

«Da går den fra å være innovativ og kreativ og utforskende, til å bli opptatt av samarbeid, målrettethet og ansvar. Dette har vi nå dokumentert. Det betyr at hvis du som gaselle ikke er bevisst på denne endringen og bare fortsetter å operere og lede som du har gjort de første årene, kommer du ikke til å bli gaselle igjen. Det ser ut for oss som det krever bevissthet for å legge om fra de første årene til de neste for å lykkes med vekst».

 

Gründerne, Rune Storm og Tarjei Finsrud (Foto: Gunnar Lier, DN)

 

Ved hovedkontoret på Flatåsen står verdiene Kunnskap, Engasjert og Folkelighet skrevet inn på veggen.

«Folkeligheten blir prentet inn, og det handler om hvordan vi fremstår enten det er i kassa på Rema eller når vi kjører rundt i trafikken med egne firmabiler.»

Mot slutten av intervjuet forteller gründerne om det siste året og om veien videre.

«Ruta Entreprenør går inn i det nye året med en historisk høy ordrereserve på ca. 2 milliarder kroner og vi har vi brukt dette koronaåret til å styrke oss kompetanse- og ressursmessig. Vi har investert, omorganisert og styrket organisasjonen for videre vekst»

Hele det spennende intervjuet med våre to grundere finner du bak betalingsmur på denne linken.